Yoga ameliorează și vindecă durerile de spate

Studiile recente arată faptul că 80% dintre români suferă sau vor suferi de dureri de spate de-a lungul vieţii lor, iar 1 din 5 vor avea de-a face cu astfel de dureri pe o perioadă mai lungă de trei luni.

„Stilul de viaţă dezordonat, stresat, lipsit de mişcare fizică şi relaxare mentală, o alimentaţie proastă și lipsa hidratării corespunzătoare rezultă de cele mai multe ori în dureri de spate şi în pierderea mobilităţii şi a flexibilităţii pentru o perioadă delimitată de timp.“ – Veronica Constantinescu, profesoară de yoga şi tehnician nutriţionist.

Veronica predă cursuri de yoga pentru durerile de spate în cadrul Studioului Nirvana Yoga, situat pe Strada Batişte nr. 28, Sector 2, Bucureşti.

Acest tip de curs este al doilea cel mai cerut curs de către studenţii ei, după cursurile de yoga pentru începători.

Durerile de spate sunt o realitate a societăţii în care trăim, orele lungi petrecute în faţa laptopului, postura incorectă, stresul şi sedentarismul fiind câteva dintre cele mai comune cauze ale durerilor de spate.


Cauzele durerilor de spate sunt numeroase:

1. De ordin mecanic, în urma unor accidente, căzături sau lovituri puternice.
2. Dureri de spate cauzate de stres şi încordare.
3. Dureri de spate cauzate de inflamaţii în zona spatelui.
4. Dureri de spate cauzate de dislocarea discului intervertebral.

Yoga ajută la ameliorarea şi vindecarea durerilor de spate

Cel mai important pas pentru a vindeca durerile de spate constă în înţelegerea cauzei care provoacă durerea, deoarece tratamentul diferă pentru fiecare cauză în parte.
De exemplu, dacă durerea de spate este cauzată de dislocarea discului intervertebral, se recomandă o serie de exerciţii pentru spate făcute stând pe scaun şi apoi întins pe salteluţa de yoga.

În acest caz este necesară tonifierea muşchilor spatelui, flexibilizarea vertebrelor şi tonifierea muşchilor în tot corpul pentru a susţine vindecarea zonei respective.Evităm aplecările în faţă, poziţiile de yoga pentru coloana vertebrală se concentrează pe aplecări pe spate şi răsuciri în lateral.

Un factor foarte important sunt exerciţiile de respiraţie, creşterea capacităţii plămânilor şi schimbarea ritmului respiraţiei într-un ritm calm, cu inspiraţii profunde şi expiraţii relaxate.

În cazul durerilor de spate provocate de stres, Veronica recomandă un alt tip de tratament: meditaţia Areiki, o terapie de vindecare cu energie şi o meditaţie convenabilă.

„Persoanele care sunt afectate de stres vor resimţi durerile mai puternic în zilele în care sunt ocupate sau de fiecare dată când se simt depăşite de situaţie. Gândurile excesive şi negative, emoţiile instabile provoacă un dezechilibru general prin legătura dintre sistemul nervos şi cel hormonal. În acest caz, vindecarea începe de la nivel mental.”

Prin stres, musculatura întregului corp devine tensionată şi îşi pierde mobilitatea, încheieturile devin rigide.

Pentru acest tip de persoane se recomandă terapia Areiki, care relaxează la nivel mental, ajută la purificarea gândurilor excesive, calmează emoţiile negative şi ajută la câştigarea controlului asupra minţii.

Astfel, şi în situaţii dificile, cursanţii deprind abilitatea de a-şi păstra calmul şi de a face faţă stresurilor zilnice de la job şi din familie.

Yoga funcţionează acolo unde alte terapii nu reuşesc

Nirvana Yoga este o practică care aduce beneficii la nivel fizic, mental şi spiritual.
La nivel fizic, exerciţiile de yoga pentru dureri de spate sunt formate din mişcări ample, cuplate cu inspiraţia şi expiraţia.

Mişcările fizice sunt mişcări conştiente, cursanţii învăţând să îşi menţină mintea în interiorul corpului, unde îşi pot observa gândurile, reacţiile fizice şi emoţionale în timpul exerciţiilor de yoga.La nivel mental, prin câştigarea abilităţii de observator, permitem reducerea stresului, a anxietăţilor, şi învăţăm să ne cunoaştem şi să ne înţelegem mai bine pe noi înşine.

Această prezenţă de spirit susţinută de energia pozitivă din timpul practicii ne conduce către transformarea spirituală.

Transformarea spirituală înseamnă creşterea nivelului de energie şi vindecarea la un nivel profund, deoarece reprezintă vindecarea cauzei bolii, în acest caz – a durerilor de spate.

Energia negativă şi de boală acumulate în corpul energetic de-a lungul timpului se manifestă în exterior prin acţiuni necorespunzătoare faţă de noi înşine şi faţă de cei din jur.

În momentul în care conştientizăm astfel de comportamente şi le corectăm, ajungem să facem doar acţiuni pozitive.
Iată câteva astfel de acțiuni pe care ajunge să le facă o persoană care își revine după problema durerilor de spate:

    Evitarea ridicării unor lucruri grele;
    Atenţie sporită şi prezenţă de moment, prin care pot fi evitate accidentele şi loviturile;
    Lipsa stresului şi a încordării şi puterea de a face faţă cu calm şi raţionalitate mediului înconjurător;
    Alegerea unei alimentaţii sănătoase, cu somn adecvat şi o hidratare corespunzătoare;
    Implicarea în activităţi care relaxează la nivel mental, care aduc bunăstare interioară, râs şi mulţumire de sine.

Acest gen de activităţi şi acest mod de a fi poate fi obţinut doar prin purificarea instinctelor negative şi a acţiunilor dăunătoare.

Yoga pentru durerile de spate poate ajuta la începerea unei serii de acţiuni pozitive pentru fiecare participant, de la interior la exterior.


Cursurile de terapie de spate se ţin în cadrul Studioului Nirvana din București, Strada Batiște nr. 28, etaj 1. Mai multe detalii puteți obține la numărul de telefon 0733756897 sau la email yogi @ nirvanayoga. ro.

Etichete: